Author Topic: My Ti-83+ broke  (Read 6576 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mushmoom

  • LV4 Regular (Next: 200)
  • ****
  • Posts: 119
  • Rating: +4/-1
  • THE EMINENT
    • View Profile
My Ti-83+ broke
« on: November 14, 2011, 10:27:07 pm »
Well, about a month ago, my Ti83+ broke.  (It's the main reason I got my Nspire)  It all started when I spilled some essential oil on the back.  Then the screen went haywire (see photos), and now the screen doesn't work at all.  I can still transfer and backup files with Ti connect, so the calculator itself still works.  How can I fix the screen?

« Last Edit: November 14, 2011, 10:32:40 pm by mushmoom »
the inner machinations of my mind are an enigma...


Offline JosJuice

  • LV10 31337 u53r (Next: 2000)
  • **********
  • Posts: 1344
  • Rating: +66/-14
    • View Profile
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #1 on: November 15, 2011, 09:48:26 am »
Hmm... The most common reason for malfunctions on 83+es is that the screen doesn't work, or more specifically that the ribbon cable that sends data to the screen is loose. That cable might be your issue. I'm not sure, though.

Offline ztrumpet

  • The Rarely Active One
  • CoT Emeritus
  • LV13 Extreme Addict (Next: 9001)
  • *
  • Posts: 5712
  • Rating: +364/-4
  • If you see this, send me a PM. Just for fun.
    • View Profile
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #2 on: November 15, 2011, 03:48:00 pm »
I have absolutely no idea what happened.  You might want to try putting a post here on Cemetech and seeing if anyone over there knows anything.
Good luck. :)

Offline DJ Omnimaga

  • Former TI programmer
  • CoT Emeritus
  • LV15 Omnimagician (Next: --)
  • *
  • Posts: 55926
  • Rating: +3152/-232
  • CodeWalrus founder & retired Omnimaga founder
    • View Profile
    • DJ Omnimaga Music
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #3 on: November 15, 2011, 03:50:03 pm »
Woah that's quite bad. This is exactly like my TI-80 or close. I agree with Z, Kerm repaired a bunch of calcs himself in the past and I'm sure he'll be able to help you.



Offline aeTIos

  • Nonbinary computing specialist
  • LV12 Extreme Poster (Next: 5000)
  • ************
  • Posts: 3913
  • Rating: +184/-32
    • View Profile
    • wank.party
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #4 on: November 15, 2011, 03:51:00 pm »
Aww, that sucks... Unfortunately, there aren't many hardware freaks out here on omnimaga. I second ZTrumpet, ask on cemetech.
Good luck with your calc!
I'm not a nerd but I pretend:

Offline Happybobjr

  • James Oldiges
  • LV11 Super Veteran (Next: 3000)
  • ***********
  • Posts: 2325
  • Rating: +128/-20
  • Howdy :)
    • View Profile
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #5 on: November 15, 2011, 04:06:54 pm »
lol.  I have 4, 83's like that right next to me.
That can be caused by many different things unfortunately, so diagnosis is hard.

I don't know very much about how the hardware works, but i have fixed several like this, although a couple have reverted back to this quickly.
So here is what you might try...

1.  Remove all batteries, including backup battery.  replace the AAA's and hold down del on the 4th one.
        This has fixed a couple.  (you may put in backup battery again now.)
2.  Check the warranty.   They last quite a while.   just don't say anything about spilling anything or dropping.

voids warranty...
3.   carefully remove all screws in your calc.  4 of the back screws can be removed with a standard hex screwdriver, but the bottom 2 require a triwing, as almost no hex's are that narrow and long.
    Carefully take your calc apart :P.  You should see a big metal sheet.  Just speculation, but i think that is for ground.  Clean it and put calc back together.  Do not put screws in yet, unless it works.
     So great that might not have worked...  now take it back apart and look at the screen.  'http://xkcd.com/768/'
     look at the tape.  if there are any big folds in it, try to flatten them out, but don't break it.  Also get a couple of q tips and water and clean those connections.  but only a very little water.
     Put back together and pray.
School: East Central High School
 
Axe: 1.0.0
TI-84 +SE  ||| OS: 2.53 MP (patched) ||| Version: "M"
TI-Nspire    |||  Lent out, and never returned
____________________________________________________________

Offline Nick

  • LV9 Veteran (Next: 1337)
  • *********
  • Posts: 1166
  • Rating: +161/-3
  • You just got omnom'd
    • View Profile
    • Nick Steen
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #6 on: November 15, 2011, 04:46:54 pm »
have you already tried to take a screenshot with ti connect? if that works and you get a correct view, than it's the cable to your screen itself, if you get the same view on the pc, there's probably something with the connection in the inner part of the calc, and then you'll have to pray as Happybobjr says xs
« Last Edit: November 15, 2011, 04:47:03 pm by Nick »

Offline Happybobjr

  • James Oldiges
  • LV11 Super Veteran (Next: 3000)
  • ***********
  • Posts: 2325
  • Rating: +128/-20
  • Howdy :)
    • View Profile
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #7 on: November 15, 2011, 05:02:28 pm »
view on ti connect will be the same as that is data transfer.
School: East Central High School
 
Axe: 1.0.0
TI-84 +SE  ||| OS: 2.53 MP (patched) ||| Version: "M"
TI-Nspire    |||  Lent out, and never returned
____________________________________________________________

Offline soohyun2222

  • LV1 Newcomer (Next: 20)
  • *
  • Posts: 8
  • Rating: +0/-0
  • hereyou go
    • View Profile
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #8 on: August 11, 2012, 06:56:14 pm »
yeah get warranty

Offline p2

  • LV8 Addict (Next: 1000)
  • ********
  • Posts: 849
  • Rating: +51/-11
  • I'm back :)
    • View Profile
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #9 on: August 12, 2012, 01:50:08 pm »
Try a full mem reset!
If nothing works, get a new one!

But first think abpout wha data will be lost if you'll get a new one!
My own bro stoped coding on TIs after he lost his unfinished shipshot-game (aready was 140k) which was on his broken TI nSpire!
*insert supercool signature*

Offline Happybobjr

  • James Oldiges
  • LV11 Super Veteran (Next: 3000)
  • ***********
  • Posts: 2325
  • Rating: +128/-20
  • Howdy :)
    • View Profile
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #10 on: August 21, 2012, 10:46:17 pm »
Fell Mem reset won't work.

Never throw one away.  they still sell on ebay
School: East Central High School
 
Axe: 1.0.0
TI-84 +SE  ||| OS: 2.53 MP (patched) ||| Version: "M"
TI-Nspire    |||  Lent out, and never returned
____________________________________________________________

Offline Yeong

  • Not a bridge
  • LV12 Extreme Poster (Next: 5000)
  • ************
  • Posts: 3739
  • Rating: +278/-12
  • Survivor of Apocalypse
    • View Profile
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #11 on: August 21, 2012, 10:52:36 pm »
Mine did the similar thing before except that it would randomly rotate and shift my screen O.x
I got that symptom while I was playing Swords, but I don't think that has anything to do with it.
Sig wipe!

Offline Keoni29

  • LV11 Super Veteran (Next: 3000)
  • ***********
  • Posts: 2466
  • Rating: +291/-16
    • View Profile
    • My electronics projects at 8times8
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #12 on: August 22, 2012, 03:23:39 am »
Get rid of the stock ribbon cable and run new wires from the motherboard to the screen module (you will need a soldering iron, solder and some small wires and optional solder braid). Those graphical glitches are mostly caused by that ribbon cable.
If you like my work: why not give me an internet?








Offline Stefan Bauwens

  • Creator of Myst 89 - סטיבן
  • LV10 31337 u53r (Next: 2000)
  • **********
  • Posts: 1799
  • Rating: +162/-24
  • 68k programmer
    • View Profile
    • Portfolio
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #13 on: August 22, 2012, 04:21:43 am »
Eh, guys, you're all necroposting, in case you didn't notice. I highly doubt that he still has a problem.


Very proud Ticalc.org POTY winner (2011 68k) with Myst 89!
Very proud TI-Planet.org DBZ winner(2013)

Interview with me

Offline Keoni29

  • LV11 Super Veteran (Next: 3000)
  • ***********
  • Posts: 2466
  • Rating: +291/-16
    • View Profile
    • My electronics projects at 8times8
Re: My Ti-83+ broke
« Reply #14 on: August 24, 2012, 05:50:44 am »
Eh, guys, you're all necroposting, in case you didn't notice. I highly doubt that he still has a problem.
No I did not notice. Does the calc work or does it still glitch?
If you like my work: why not give me an internet?