Author Topic: USB8X/USB Link problems  (Read 9173 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mighty Moose

  • LV4 Regular (Next: 200)
  • ****
  • Posts: 141
  • Rating: +4/-0
    • View Profile
USB8X/USB Link problems
« on: October 21, 2010, 05:36:59 pm »
Like the title says, I'm having problems with the USB linking - not quite sure why, although I think maybe because of MSD8X and USB8X. 
Here's what I know:
 -the port itself works fine (it links [when it wants to], and will not have any problems for a while, but every so often it does not want to link to anything [e.g. other calcs, computer, etc.])
 -MSD8X seems to trigger the problem - when I first plug in a flash drive, the whole system freezes (keys don't work, lcd freezes); then, after a few seconds, the calc returns to normal - I can navigate through menus and such.  But running the MSD8X app causes something to go wrong - A blinking cursor appears in the upper left hand corner, the apps menu does not get erased, and navigating to other menus pastes them to the "background".  Pressing clear does nothing to erase the "background" - the only way to fix it is to shut off the calc and turn it back on.  Afterwards, USB linking with other calcs and what not does not work.
 -setting the calc in self-test mode seems to fix the linking problem.

This app should work - I tested it on my 84+ - it works fine.  Also, the calc I am running this on (84+SE, OS 2.43, and Boot Code 1.00, with both MSD8X and USBDRV8X on it) has the extra ram pages.  What is going on?  Is there any way I can fix it?  Any help would be appreciated. TIA
Cheers!
I beta test, so...yeah.  PM me if you want me to test anything :D.

Almost only counts in horseshoes and handgrenades.

Cogito ergo sum.

Calcs:
TI-84+, OS 2.43, Boot Code 1.02, 128k RAM
TI-84+SE VSC, OS 2.43, Boot Code 1.00, 128k RAM  (I'm spoiled :P)
TI-81, OS 1.6K (only borrowed)
Casio fx-CG10 (Prizm), OS 01.04.0200
TI-Nspire Clickpad, OS 1.4
TI-Nspire Clickpad, OS 3.1.0.392
TI-Nspire CAS Clickpad, OS 1.6.10110 (!?) now OS 3.1.0.392

SirCmpwn

  • Guest
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #1 on: October 21, 2010, 05:53:12 pm »
Yeah, I've seen this too, but I can't remember how I fixed it x.x Perhaps brandonw or the like can help out.

Offline Geekboy1011

  • The Oneironaut
  • Donator
  • LV11 Super Veteran (Next: 3000)
  • ***********
  • Posts: 2028
  • Rating: +119/-2
  • Dream that Awakening dream
    • View Profile
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #2 on: October 21, 2010, 10:17:05 pm »
try a ram clear that had happened to me b4 and a ram clear fixed it also what brand flash drive as some are incompatable

Offline BrandonW

  • LV4 Regular (Next: 200)
  • ****
  • Posts: 115
  • Rating: +38/-1
    • View Profile
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #3 on: October 21, 2010, 11:41:47 pm »
Low batteries can cause that behavior as well.

Offline Mighty Moose

  • LV4 Regular (Next: 200)
  • ****
  • Posts: 141
  • Rating: +4/-0
    • View Profile
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #4 on: October 22, 2010, 11:38:39 am »
Brandon was right - it was the batteries.  Even though I never got the message saying they were low, I was using two different brands of batteries.  I swapped them out, and now it works fine.

Thanks everyone for helping! ;D
Cheers!
I beta test, so...yeah.  PM me if you want me to test anything :D.

Almost only counts in horseshoes and handgrenades.

Cogito ergo sum.

Calcs:
TI-84+, OS 2.43, Boot Code 1.02, 128k RAM
TI-84+SE VSC, OS 2.43, Boot Code 1.00, 128k RAM  (I'm spoiled :P)
TI-81, OS 1.6K (only borrowed)
Casio fx-CG10 (Prizm), OS 01.04.0200
TI-Nspire Clickpad, OS 1.4
TI-Nspire Clickpad, OS 3.1.0.392
TI-Nspire CAS Clickpad, OS 1.6.10110 (!?) now OS 3.1.0.392

Offline DJ Omnimaga

  • Former TI programmer
  • CoT Emeritus
  • LV15 Omnimagician (Next: --)
  • *
  • Posts: 55839
  • Rating: +3151/-232
  • CodeWalrus founder & retired Omnimaga founder
    • View Profile
    • DJ Omnimaga Music
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #5 on: October 22, 2010, 05:44:16 pm »
Oh, using two brands at once is generally discouraged. I tried before and my calc shutted down before the low batt message appeared.
In case you are wondering where I went, I left Omni back in 2015 to form CodeWalrus due to various reasons explained back then, but I stopped calc dev in 2016 and am now mostly active on the CW Discord server at https://discord.gg/cuZcfcF



Official Website |T-Shirt store | Reverbnation | Facebook | Youtube | Twitter | Spotify

Offline Mighty Moose

  • LV4 Regular (Next: 200)
  • ****
  • Posts: 141
  • Rating: +4/-0
    • View Profile
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #6 on: December 24, 2010, 10:06:32 am »
Bit of a necropost, but...

IT'S NOT WORKING AGAIN!!! :banghead:

(and this time it's not the batteries ???)

Any suggestions?  I know the flash drive and all the other stuff I'm using works (it works on my regular 84+).

Help? ???
« Last Edit: December 24, 2010, 10:16:36 am by Mighty Moose »
Cheers!
I beta test, so...yeah.  PM me if you want me to test anything :D.

Almost only counts in horseshoes and handgrenades.

Cogito ergo sum.

Calcs:
TI-84+, OS 2.43, Boot Code 1.02, 128k RAM
TI-84+SE VSC, OS 2.43, Boot Code 1.00, 128k RAM  (I'm spoiled :P)
TI-81, OS 1.6K (only borrowed)
Casio fx-CG10 (Prizm), OS 01.04.0200
TI-Nspire Clickpad, OS 1.4
TI-Nspire Clickpad, OS 3.1.0.392
TI-Nspire CAS Clickpad, OS 1.6.10110 (!?) now OS 3.1.0.392

Offline jnesselr

  • King Graphmastur
  • LV11 Super Veteran (Next: 3000)
  • ***********
  • Posts: 2270
  • Rating: +81/-20
  • TAO == epic
    • View Profile
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #7 on: December 24, 2010, 11:22:46 am »
On your regular 84+?  I think that usb8x uses extra ram pages, so it might be that you don't have them and therefore can't use it.

souvik1997

  • Guest
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #8 on: December 24, 2010, 12:32:26 pm »
On your regular 84+?  I think that usb8x uses extra ram pages, so it might be that you don't have them and therefore can't use it.

I have a TI84+SE without the extra RAM pages and USB8X/MSD8X works perfectly for me.

Offline jnesselr

  • King Graphmastur
  • LV11 Super Veteran (Next: 3000)
  • ***********
  • Posts: 2270
  • Rating: +81/-20
  • TAO == epic
    • View Profile
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #9 on: December 24, 2010, 12:34:36 pm »
On your regular 84+?  I think that usb8x uses extra ram pages, so it might be that you don't have them and therefore can't use it.

I have a TI84+SE without the extra RAM pages and USB8X/MSD8X works perfectly for me.
Hm.. Don't know then.  Maybe a little more information other than "it doesn't work" can fix this.  Remember that usb is fickle and strange, and that we don't fully know all about it.

Offline thepenguin77

  • z80 Assembly Master
  • LV10 31337 u53r (Next: 2000)
  • **********
  • Posts: 1591
  • Rating: +823/-5
  • The game in my avatar is bit.ly/p0zPWu
    • View Profile
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #10 on: December 26, 2010, 12:17:51 am »
MSD8X does require the extra ram pages. I remember brandonW saying before that he was amazed that people got it to work on calculators that didn't have enough ram. I guess the only explanation would be if there aren't many files on the flash drive so that the different buffers don't overflow into each other.
zStart v1.3.013 9-20-2013 
All of my utilities
TI-Connect Help
You can build a statue out of either 1'x1' blocks or 12'x12' blocks. The 1'x1' blocks will take a lot longer, but the final product is worth it.
       -Runer112

Offline jnesselr

  • King Graphmastur
  • LV11 Super Veteran (Next: 3000)
  • ***********
  • Posts: 2270
  • Rating: +81/-20
  • TAO == epic
    • View Profile
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #11 on: December 26, 2010, 12:42:00 pm »
MSD8X does require the extra ram pages. I remember brandonW saying before that he was amazed that people got it to work on calculators that didn't have enough ram. I guess the only explanation would be if there aren't many files on the flash drive so that the different buffers don't overflow into each other.
I'm pretty sure page 87h is used for logging of files.  I got a cable to test this stuff with now.

Offline Mighty Moose

  • LV4 Regular (Next: 200)
  • ****
  • Posts: 141
  • Rating: +4/-0
    • View Profile
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #12 on: December 26, 2010, 10:48:15 pm »
Sorry for being so non-descript.  Read the first post to get a general idea of what is happening.

The strange thing is that this calc has extra ram pages - I don't understand why it doesn't load correctly.  I don't think it's a hardware issue, but I'm not sure what else to do.  Creating an external program to initialize usb (with usb8x basic libs) doesn't work (it strangely quits mid-execution) and creating one to run the app doesn't either.

Maybe it's because I have boot code 1.00?  IDK, but it is rather annoying.
Cheers!
I beta test, so...yeah.  PM me if you want me to test anything :D.

Almost only counts in horseshoes and handgrenades.

Cogito ergo sum.

Calcs:
TI-84+, OS 2.43, Boot Code 1.02, 128k RAM
TI-84+SE VSC, OS 2.43, Boot Code 1.00, 128k RAM  (I'm spoiled :P)
TI-81, OS 1.6K (only borrowed)
Casio fx-CG10 (Prizm), OS 01.04.0200
TI-Nspire Clickpad, OS 1.4
TI-Nspire Clickpad, OS 3.1.0.392
TI-Nspire CAS Clickpad, OS 1.6.10110 (!?) now OS 3.1.0.392

Offline jnesselr

  • King Graphmastur
  • LV11 Super Veteran (Next: 3000)
  • ***********
  • Posts: 2270
  • Rating: +81/-20
  • TAO == epic
    • View Profile
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #13 on: December 26, 2010, 10:53:24 pm »
Sorry for being so non-descript.  Read the first post to get a general idea of what is happening.

The strange thing is that this calc has extra ram pages - I don't understand why it doesn't load correctly.  I don't think it's a hardware issue, but I'm not sure what else to do.  Creating an external program to initialize usb (with usb8x basic libs) doesn't work (it strangely quits mid-execution) and creating one to run the app doesn't either.

Maybe it's because I have boot code 1.00?  IDK, but it is rather annoying.
I know that usb8x doesn't work until calc version 2.30 or something  Yeah, just checked the readme. It should check for base code 2.30.

EDIT: I have boot code 1.02, and I'm pretty sure I have extra ram pages.

But I have seen this very problem before. Let me remember what I did to fix it.
« Last Edit: December 26, 2010, 10:55:24 pm by graphmastur »

Offline Mighty Moose

  • LV4 Regular (Next: 200)
  • ****
  • Posts: 141
  • Rating: +4/-0
    • View Profile
Re: USB8X/USB Link problems
« Reply #14 on: December 26, 2010, 10:57:29 pm »
I have OS 2.43 on there - when I got it from my friend, it had 2.21 on it ;) - I know it won't run under 2.30 because it uses specific BCALLs from 2.30+.

Maybe I should mention this, but it is probably not important: it is a teacher edition (aka has the extra port above the LCD).
Cheers!
I beta test, so...yeah.  PM me if you want me to test anything :D.

Almost only counts in horseshoes and handgrenades.

Cogito ergo sum.

Calcs:
TI-84+, OS 2.43, Boot Code 1.02, 128k RAM
TI-84+SE VSC, OS 2.43, Boot Code 1.00, 128k RAM  (I'm spoiled :P)
TI-81, OS 1.6K (only borrowed)
Casio fx-CG10 (Prizm), OS 01.04.0200
TI-Nspire Clickpad, OS 1.4
TI-Nspire Clickpad, OS 3.1.0.392
TI-Nspire CAS Clickpad, OS 1.6.10110 (!?) now OS 3.1.0.392